Wolne rodniki – tlenowi mordercy

Odkrycie znaczenia wolnych rodników tlenowych spowodowało prawdziwą rewolucję w medycynie. Pozwoliło zobaczyć w innym świetle wiele zjawisk oraz znaleźć przyczyny licznych schorzeń. A wszystkiemu jest winien „zły” tlen. W procesie oddychania pęcherzyki płucne pochłaniają tlen, który transportowany jest przez hemoglobinę do wszystkich narządów. Płuca oddają z kolei dwutlenek węgla oraz wodę ( H2O) , w postaci pary. Przez lata sądzono że to się tak wszystko ładnie bilansuje. Tymczasem okazało się że w czasie tej przemiany powstaje jeszcze kilka, innych niż woda, związków zawierających tlen, np. nadtlenek wodoru, rodnik ponadtlenkowy czy tlen singletowy. To właśnie wolne rodniki. Są groźne, wchodzą bowiem łatwo w różne reakcje chemiczne na końcu których są trucizny. Organizm nasz broni się przed nimi starając się je zneutralizować. Głównie w wątrobie, gdzie w każdej godzinie odbywa się tysiące reakcji chemicznych likwidujących tlenowe rodniki.

Od lat uczeni badają od czego głównie zależy ilość tych trucizn, jakie wywołują szkody i co można zrobić żeby rodniki intensywniej neutralizować. Szczególnie dużo ich powstaje kiedy oddychamy kiepskim, zanieczyszczonym i ubogim w tlen powietrzem oraz kiedy jesteśmy obciążeni stresami. Lawinowo wzrasta ich ilość w czasie palenia papierosa. Wytworzone trucizny przyspieszają proces starzenia ,(miażdżyca, zaćma). Zwiększają też szanse zachorowania na liczne nowotwory, np. raka płuc u palaczy. Najważniejsza w niszczeniu rodników jest wątroba. Źle sobie z tym radzi jeśli jest chora lub obciążona, np. nadmiarem alkoholu. Wywołane przez rodniki zatrucie jest m. in odpowiedzialne za uczucie po alkoholowego katza

Medycyna poszukuje sojuszników w walce z rodnikami. Substancje takie określa się jako „zmiatacze wolnych rodników tlenowych”. Najsilniejsze z nich to trzy witaminy : A , E i C oraz pierwiastki selen i chrom. Wiedza o wolnych rodnikach tłumaczy dlaczego ludzie nie palący, żyjący w bardzo dobrych warunkach klimatycznych, bez nadmiernych stresów, jedzący produkty bogate w zmiatacze rodników tlenowych zachowują długo dobre zdrowie.