Życie bez pęcherzyka żółciowego

Ważnym organem produkującym liczne enzymy trawienne, niezbędne szczególnie do trawienia tłuszczów, jest wątroba. Enzymy te rozpuszczone sę w żółci, która musi być przekazana przewodami żółciowymi w rzewidziane przez naturę miejsce – do dwunastnicy, ok. 10-15 cm za żołądkiem. Ilość produkowanej bieżąco żółci jest niewystarczająca do trawienia większego posiłku, natura przewidzia?a więc w połowie drogi magazyn – to właśnie pęcherzyk żółciowy. Tam żółć ulega zagłszczeniu. Informacja z mózgu że połknięte tłuste jedzenie jest w drodze wywołuje skurcz pęcherzyka i zawarty w nim koncentrat żółci jest wyrzucony do dwunastnicy. I cykl zaczyna się od nowa.

Niestety u niektórych z nas , częściej u kobiet, wytwarzają się w pęcherzyku kamienie. Część lekarzy, szczególnie chirurgów uważa, ?e ka?dy p?cherzyk zawieraj?cy kamienie nale?y usun??. Problemem, czy jest to pogl?d zawsze s?uszny, podlega dyskusji. Faktem jest natomiast bardzo cz?ste usuwanie p?cherzyków ?ó?ciowych zawieraj?cych z?ogi, czemu sprzyjaj? powszechne badania USG. Tym bardziej ?e rozpowszechniona metoda laparoskopowa oferuje du?y komfort zabiegu , prawie bez le?enia w szpitalu. Podejmuj?c decyzj? o zabiegu wi?kszo?? pacjentów my?li o p?cherzyku jako o niepotrzebnym narz?dzie, niemal jak o wyrostku robaczkowym. Tymczasem po operacji znaczna cz??? z nich zauwa?a ?e stan ich przewodu pokarmowego daleki jest od komfortu. Dolegaj? im wzd?cia, zaparcia niekiedy naprzemienne z biegunkami, gorzkie czy kwa?ne odbijania, z?a tolerancja wielu pokarmów, czy w ko?cu bóle brzucha. G?ówn? przyczyn? jest brak wystarczaj?cej ilo?ci enzymów trawi?cych, bowiem dwunastnica mo?e liczy? tylko na bie??co produkowan? ?ó?? – magazyn usuni?to. U cz??ci pacjentów (ok. 20 %) wyst?puje jeszcze jedno niekorzystne zjawisko – cofanie si? ci?gle sp?ywaj?cej z w?troby ?ó?ci z dwunastnicy do ?o??dka. ?ó?? – potrzebna w dwunastnicy, dla ?luzówki ?o??dka jest bardzo toksyczna, powoduj?c jej zapalenie , a? do nad?erek, czy wr?cz wrzodów w??cznie. Stan taki, dla którego rozpoznania niezb?dna jest gastroskopia, nazywa si? ?ó?ciowym nie?ytem ?o??dka.

Reasumuj?c trzeba podkre?li?, ?e u wielu z nas usuni?cie p?cherzyka ?ó?ciowego zmienia znacznie nasz system trawienia. Wymaga specyficznej diety, a cz?sto tak?e wieloletniego wspomagania lekami. Wi?ksze dolegliwo?ci wymagaj? konsultacji gastroenterologa, a cz?sto te? gastroskopii. Szczególnie tej ostatniej nie warto odk?ada?. Informacje o cierpieniach zwi?zanych z gastroskopi? s? przesadzone. Gastroskopia pozwala tak?e na zbadanie ewentualnej kolonizacji ?o??dka bakteriami Helicobacter pylori, a przez to precyzyjne leczenie