Kac

Od niemieckiego „katzenjammer”-w dowolnym tłumaczeniu „skarżący się i skamlący kot”. Oddaje to odczucia poranne po nadużyciach poprzedniego wieczora. Jaka jest tego przyczyna ? Alkohol etylowy dostaje się do krwi najczęściej poprzez przewód pokarmowy. W żołądku bardzo mocno pobudza wydzielanie wielu enzymów trawiących oraz kwasu solnego, dlatego wypity „na apetyt” poprawia trawienie. Poalkoholow3e znaczne stężenie kwasu solnego chroni też nieco przed skutkami niezbyt świeżego jedzenia Jeśli z żołądka alkohol absorbowany jest w kilku procentach, to wdychane jego pary dostają się do krwi w prawie 100 %. Stąd wynika wybitnie silne działanie wolno pitego, w odpowiednich kieliszkach, koniaku lub szampana.

Wchłonięty w przewodzie pokarmowym alkohol dostaje się do wątroby. W niej specjalne układy enzymatyczne przemieniają alkohol na aldehyd octowy, podlegający dalszym przemianom. Wydolność tego układu jest jednak ograniczona i zwykle nie przekracza wydolności w miarę zdrowego metabolizmu – 10 g spirytusu na godzinę. Przekroczenie tej ilości nie tylko zatruwa wątrobę, ale zmusza ją do rozkładu alkoholu innymi drogami, na których końcu są odpowiedzialne za objawy kaca trucizny.

Złe poczucie po alkoholu ma też i inne przyczyny. Np. uczulenie na niektóre składniki win. lub brak tolerancji specyficznych estrów i innych substancji chemicznych wywołanych mieszaniem alkoholi. Szkodliwe jest też wywołane alkoholem odwodnienie a także ubytek niektórych elektrolitów i glukozy.

Sporadyczne przekraczanie granic tolerancji alkoholu przez zdrowego dorosłego nie czyni większych spustoszeń. Częste nadużywanie jest tragiczne w skutkach. Degeneracja mózgu , marskość wątroby, uszkodzenie serca, nowotwory przewodu pokarmowego-to tylko część tragicznych konsekwencji. Wyznaczona przez medycynę granica tolerancji w przypadku częstego picia -to 30-50 g w przeliczeniu na spirutus, a granica poza która moiżna się spodziewać pełnej degeneracji alkoholowej – to częste picie ponad 80 g na dobę.

Na koniec ważna rada dla kierowców. Istnieje mylne przekonanie że sen „kasuje” wypity wieczorem i do późnej nocy alkohol. Nic bardziej błędnego. Jest on eliminowany w ilości ok: waga ciała : 10 – gram spirytusu na godzinę. Czyli 80 kilogramowy mężczyzna potrzebuje dla pozbycia się 200 g. wódki -10 godzin. Po zakończonej o 1.00 w nocy balandze jedzie on rano samochodem do pracy pijany(!!!).